Avontuurlijk

Als iemand me vraagt wat ik aan mezelf zou willen veranderen zeg ik vaak dat ik heldhaftiger zou willen zijn, avontuurlijker. Een reiziger.
Ik hou niet van reizen en daar baal ik van.

O, ik ga graag op stap met mijn lief en de mientjes, daar niet van, maar vlak voor en ook tijdens iedere vakantie stel ik mezelf minstens één keer de vraag waar ik in vredesnaam mee bezig ben. Ik heb een heerlijk huis, een bed waar ik desnoods dwars in kan gaan liggen, een douche om in weg te smelten en alles wat ik nodig kan hebben onder handbereik. Waarom zou ik dat verruilen voor een huisje/tent/caravan van een derde van de oppervlakte en van alle mogelijk ongemakken voorzien?

Reizen is goed voor je, lees ik overal. Reizen stelt je in staat nieuwsgierig te zijn en je te verwonderen. Maar daar hoef ik niet voor weg. Verwondering is onderdeel van mijn dagelijkse routine.
De buschauffeur die me pinnig wijst op een bushalte-etiquette waarvan ik het bestaan niet wist.
De bloem die zich tussen de tegels van de stoep doorwurmt.
Hoe rustig het is als ik in de eerste week van de schoolvakantie naar de bushalte fiets.
Een man in een T-shirt met een opschrift dat contrasteert met zijn postuur.
De bramenstruik achter mijn kantoor die tegen de klippen op blijft groeien.
Een opgevangen telefoongesprek dat in het Zweeds wordt gevoerd en dat wonderlijk genoeg een beetje voelt als thuis.
Als ik weer eens verdwaald ben in onze mooie provinciehoofdstad ga ik bereidwillig opzij voor een mevrouw die een foto wil maken van het straatje waarin ik ben terechtgekomen. Ze glimlacht er verontschuldigend bij alsof ze wil zeggen: ik weet dat het geen buitenland is maar….
Ik draai me om zie wat zij ziet en inderdaad, als dit in het buitenland was zou ik het ook fotograferen.
Meteen kan ik me ook een voorstelling maken van wat er zoal achter die schattige voordeuren schuilgaat, aan tragische gebeurtenissen of vergevorderde plannen voor moord en doodslag.
Heldhaftig ben ik nog steeds niet en een echte reiziger zal ik nooit worden. Maar ik ben avontuurlijker dan ik mezelf het grootste deel van de tijd inschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *