Opstand

Op de dag dat de avondklok per direct werd afgeschaft en daarna toch nog even niet, voerden wij thuis zelf een aantal noodmaatregelen in. En net als de overheid konden wij op weinig bijval rekenen van degenen die het betrof.
Babykat D moest geopereerd en zoals dat gaat bij operaties moest zij een aantal uren van tevoren nuchter zijn. Zij kon daarom ook niet naar buiten, want wie weet wat zij ’s nachts allemaal wist te verorberen. We hebben de resultaten van haar slachtingen maar al te vaak gezien in de ochtend en die met afgrijzen moeten opruimen.
We probeerden alles zo normaal mogelijk te laten verlopen. We zetten de kattenbak die al weken werkloos buiten stond binnen, lieten haar tot het laatste moment genieten van haar brokjes-bakje en plaatsten het kattenmandje alvast in de gang zodat ze eraan kon wennen.
Die les hadden we geleerd van haar voorgangster S. Hoewel genoemd naar een stoere FBI-agente die in haar werk allerhande griezelige aliens het hoofd moest bieden, was S niet de dapperste kat ooit. Het mandje was haar nachtmerrie. Toen het tijd werd haar erin te zetten hield ze zich stijf en stak ze haar ledematen alle kanten uit. Het is moeilijk voor te stellen hoe groot een kat zich kan maken als zij door een kleine opening ergens naar binnen moet. Zeker als je die kat eerder soepeltjes door de kleinste gaatjes hebt zien glijden als ze ergens in of juist uit wilde.

Maar toch, ondanks onze no-nonse-niets-aan-de-hand- houding had babykat D heel goed in de gaten dat er iets niet deugde. Ze hield ons nauwlettend in de gaten. Waar gaan die brokjes naar toe? Wat doe je met mijn drinkbakje? Waarom loop je nu naar het kattenluik?
Het kattenluik moest op slot. Volwassen kat K zag het met lede ogen aan maar had al besloten zich te schikken in het nieuwe regime. Babykat D was niet van plan zich zo gemakkelijk gewonnen te geven. En of het nu kwam omdat het kattenluik al een paar dagen haperde of dat D nog meer in – en uitbrekerscapactiteiten heeft dan wij haar hadden toegedicht, het luik was voor haar geen belemmering. Weg was ze, de wijde wereld in.

Om haar binnen te lokken rammelden we met de brokjes die ze niet mocht eten. Het voelde als een grove schending van de Geneefse conventie en wat dies meer zij, maar nood breekt wet. Iets dergelijks werd ook over de avondklok gezegd, toch?
Daarna barricadeerden we de deur. In dit huis werd de avondklok gehandhaafd. Hoe dan ook.
Misschien hadden we BOA’s moeten inzetten, of een afzetlint moeten aanbrengen, of dranghekken. Feit is dat we de volgende ochtend onnodig vroeg wakker werden omdat in de huiskamer luidruchtige rellen waren uitgebroken. De raddraaiers stonden boven op de barricaden die ze dreigden af te breken.
Als we het nog niet van plan waren, dan nu wel. De avondklok wordt hier per direct afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *