Vragen

In november 2011 verscheen mijn kinderboek Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen. Ik vatte het ambitieuze plan op om op alle scholen in mijn dorp een exemplaar van mijn boek te brengen voor in de schoolbieb. Je kunt het meisje wel uit de provincie halen, maar niet de provincie uit het meisje… in het dorp waar ik opgroeide waren vier scholen; drie openbare en één Christelijke. Ik had me dus iets verkeken op de klus die ik mezelf had opgelegd. Maar liefst achtentwintig scholen heb ik bezocht. En daarbij nog de school waar mijn vriendin A actief is in de schoolbieb, de school waar een andere vriendin juf is, én natuurlijk mijn eigen oude schooltje. Waar de kinderen van veel van mijn klasgenoten nu naar mij luisterden en onder de indruk waren van de échte schrijfster die bij hen langskwam.


Bij iedere school waar ik kwam eindigde ik met te vragen of er nog vragen waren. Die waren er bijna altijd. Sommige waren diep (‘Wat wilt u eigenlijk bereiken met uw schrijven?’), anderen waren praktisch (‘Gaat u ook eens een boek schrijven over dino’s?’) of een beetje brutaal (‘Verdient dat nog wat, dat schrijven?’). Er waren erbij die hilarisch waren, of die aanzetten tot nadenken.
Slechts één keer had mijn publiek geen vragen. Niet één. Geen enkele. Ik probeerde nog wat los te maken door mijn handgeschreven manuscript te laten zien en uit te leggen hoe dat gekrabbel uiteindelijk tot een echt boek kon worden. Dat vonden ze wel wat, de leerlingen in de klas. Maar vragen hadden ze nog steeds niet.
Of toch? Na lang de klas rondkijken (met wellicht een wat strengere blik dan ik bedoelde) stak er toch één jongetje een beetje aarzelend zijn vinger op.
‘Ah!’ sprak de juf, minstens even opgelucht als ik, ‘Een vraag!’
Het jochie had zijn arm alweer laten zakken, gegeneerd door de aandacht van zijn klasgenoten die allemaal naar hem keken. ‘Ja, toe maar,’ moedigde ik hem aan.
Hij hakkelde ervan. ‘Bent u….,’ begon hij toen, ‘Bent u familie van Youri Mulder?’

Op 19 mei 2018 presenteer ik mijn eerst young adult thriller. Voor deze boekpresentatie ben ik op zoek naar leuke vragen. Heb je iets dat je mij altijd al wilde vragen? Stuur je vraag dan in!  Laat je vraag hieronder achter in een reactie of stel je vraag via Facebook, twitter of mail : info@woordenwisseling.nl

 

 

Eén antwoord op “Vragen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *